MacWereld.nl

MacWereld.nl was van 2005 tot en met 2012 één van de grootste Apple nieuws websites en werd gepubliceerd in een tijd dat Apple’s producten nog niet mainstream waren. Apple fans in Nederland hadden elk hun eigen favoriete fansite waarbij rivaliteit tussen websites en fora regelmatig voorkwam.

De website bood naast het nieuws het op één na grootste Mac-forum van Nederland, een tweedehands Mac markt en een vacaturesite met Apple-gerelateerde functies.

Oprichter en hoofdredacteur Martin van Spanje focuste de nieuwspagina’s op “minder-mainstream” onderwerpen, waaronder technologie, privacy en security, het beleid van Apple en andere onderbelichte zaken.

Modpoints en karma

De website had een uniek moderatiesysteem waarbij gebruikers elkaars reacties punten konden geven, “modpoints” genaamd. Hierdoor kon “karma” worden verzameld, maar ook worden afgebroken. Bij negatief karma werden posts automatisch verborgen of de gebruiker kon 24 uur lang helemaal niets meer posten. Bij positief karma werd een reputatie opgebouwd. Dankzij dit systeem was er vrijwel geen handmatige moderatie meer nodig en hoefden geen gebruikers te worden verbannen.

Het forum was ook voorzien van hetzelfde systeem, en was een uniek en “zelf-reinigend” forum. Zo waren onderschriften (signatures) niet mogelijk (wegens irritant) en posts ouder dan twee jaar verdwenen automatisch, omdat informatie en tips over techniek nou eenmaal snel verouderd zijn en er een voorkeur was om geen jaren oude, irrelevante informatie te tonen.

Ook was er de “Ballenbak” waarin alles was toegestaan. In dit forumonderdeel verdwenen de posts na een maand. Hierdoor gingen gebruikers hun eigen topics bumpen om te voorkomen dat hun oude posts zouden verdwijnen. Dit leidde soms tot bumpwedstrijdjes, maar in de Ballenbak was dit gewoon toegestaan.

ipad-met-macwereld.jpg

Wedstrijden

MacWereld.nl hield soms wedstrijden waarbij prijzen te winnen waren door rijen van mysterieuze zoekplaatjes te bekijken met elk een meerkeuze antwoord. De antwoorden waren echter soms vaag of er waren meerdere goede antwoorden mogelijk, of er was maar één antwoord dat “het minst slecht” was waardoor er enorme discussies ontstonden op het forum.

Soms waren de te winnen prijzen zo gewild dat er gebruikers waren die honderden accounts aanmaakten. Elk account kon namelijk maar één keer antwoorden inzenden.

Verder

De site werd opgeheven toen de hoofdredacteur een eigen bedrijf startte en geen tijd meer had om er in te steken. Ook was het zeer moeilijk om andere redacteuren te vinden die een bijpassende, neutrale, feitelijke schrijfstijl konden hanteren.